Viiden metrin LED-nauha riittää moneen valaistustarpeeseen

LED nauha 5m

LED-nauhat ovat monien suosikkivalaistustapa, mutta monikaan ei tiedä kuinka ne on valmistettu. Valaistaanpa tätä asiaa hieman seuraavassa artikkelissa. 

LED-nauha on eräänlainen LED-valaisin joka on suunniteltu käyttäjänsä taivutettavaksi ja muotoiltavaksi. Sitä käytetään yleisesti koristeluun, arkkitehtoniseen valaistukseen ja muuhun korostusvalaistukseen, joissa tarvitaan kapeita valonsäteitä. Niillä voidaan luoda erilaisia tehosteita koteihin, yrityksiin ja julkisiin tiloihin. LED-nauhoja on saatavana eri väreissä ja pituuksissa. Ne valmistetaan esimerkiksi alumiinista, kuparista ja muovista. 

Nämä valaisimet näkyvät monissa käyttötarkoituksissa. Niitä ovat esimerkiksi korostus- ja koristevalaisimina kodeissa, ravintoloissa, toimistoissa ja myymälöissä. Myös myymäläopasteet ja opasteet ravintoloissa, hotelleissa ja monissa muissa tiloissa ovat yleisiä. Kotona niitä käytetään muun muassa keittiön ja kylpyhuoneen kaappien alla luomassa tunnelma- ja yleisvaloa. Monet pelaajat laittavat LED-nauhoja tietokoneen näytön taakse.  

LED-valonauhat valmistetaan valonlähteestä, joka on yleensä yksittäinen LED-valo tai sarja LED-valoja.  Valo ohjataan sitten virtapiirin läpi, jonka avulla se voidaan kytkeä päälle ja pois päältä.  Nämä toiminnot voidaan saavuttaa ohjaamalla nauhan läpi kulkevaa virtaa. Toinen tapa on ohjata sen saamaa jännitettä. LED-nauhoja on usein saatavina rullina, joista voidaan leikata sopivan mittaisia nauhoja mihin tahansa tarpeeseen. LED nauha 5m pituisena voi olla sopiva esimerkiksi huoneen alalistoihin kiinnittämiseen, jos seinien yhteenlasketuksi mitaksi tulee tuo 5 metriä, poislukien tietenkin oviaukko. 

Valmistuspaikat vaihtelevat, mutta suurin osa tulee Kiinasta

LED-nauhoja ei valmisteta aina samassa paikassa, vaan valmistajia on ilmaantunut markkinoille runsaasti. Useat LED-nauhat valmistetaan Kiinassa, kuten muutenkin suuri osa maailman elektroniikasta. Kuten aina, on laaduissa eroja, joten kannattaa hankkia LED-valot ja nauhat sellaisesta asiansa osaavasta valaistusliikkeestä, joka ei sekundaa halua myydä. Kiinan lisäksi LED-valoja valmistetaan myös Taiwanissa ja Japanissa. Japanista valmistetaan yleensä laadukkaimmat LED-nauhat.  

Oikein asennettuna laadukkaiden LED-nauhojen arvioitu käyttöikä on huimat 50 000 tuntia. Yksi niiden myyntivaltti on myös se, että LED-nauhat tuottavat vain pienen määrän lämpöä. , Tämä on mahdollista, jos LED-nauhat asennetaan metallipinnalle. Metallipinnalla on myös muita etuja, sillä liimatiiviste pitää lujasti metallipinnalla. Jos siis haluaa pidemmän käyttöiän ja parhaat tulokset, on LED-valonauhojen asennus tehtävä oikein.

LED-valot valmistetaan pääpiirteittäin seuraavalla tavalla:  ensiksi nauhojen raaka-aine puristetaan ohueksi muovikaistaleeksi, joka leikataan myöhemmin pieniksi paloiksi. Nauhat hehkutetaan tämän jälkeen, jotta niiden taivutus onnistuu helpommin, ilman että ne hajoavat. Tämä vaikuttaa myös niiden kestävyyteen. Tämän jälkeen nauhat leikataan pienemmiksi, käyttämällä leikkureita, jotka ovat suunniteltu nimenomaan tähän työhön. 

Laadukkaimmat ja kalleimmat LED-nauhat ovat toiveiden ja tarpeiden mukaan tehtyjä

Jos kuluttaja haluaa tilata räätälöityjä LED-nauhoja, tulee se luonnollisesti kalliimmaksi, mutta silloin valot saadaan tilattua aivan omien tarpeiden ja toiveiden mukaan. Myös pituus voi olla aivan jokin eri kuin esimerkiksi aiemmin mainittu LED nauha 5m. Räätälöidyt valot kestävät yleensä pidempään kuin tavallinen bulkkitavara, koska räätälöidyt valot tehdään huolellisemmin. Tässä on myös mahdollista valita omat värit valoihin.  

Parhaat valmistuttajat valvovat LED-nauhojen ja muiden LED-valojen laatua koko tuotantoprosessin ajan aina raaka-aineesta valmiiseen tuotteeseen asti. Kannattaa kuitenkin muistaa että useimmat kodissa käytettävät kuluttajavalot ovat valmistettu Kiinassa, sillä siellä valmistetut valot sopivat laadultaan ja budjetiltaan tavalliselle kuluttajalle.  

Valaistuksesta on viime vuosikymmeninä tullut yhä enemmän piilotettua. Se tarkoittaa siis sitä, etteivät valaisimet välttämättä ole näkyvillä. LED-nauhat antavat huoneeseen kauniin tunnelman ja valon, vaikka itse valaisin eli nauha voi olla esimerkiksi television takana tai kaapin alla.