Kattovalaisimella yleisvalaistus kuntoon 

valaisimet

Kattovalaisimet ovat huoneen tärkeimpiä valaisimia, mutta niiden avulla ei ratkaista koko huoneen valaisua. Ne tarvitsevat avukseen monet erityyppiset valaisimet, kuten esimerkiksi pöytälamppuja tai jalkalamppuja, riippuen siitä mitä huoneessa tehdään. 

Tässä artikkelissa kerromme muutamia vinkkejä ja perusohjeita huoneen valaisuun. Ne eivät ehkä ratkaise kaikkia ongelmia, mutta pääset vähintäänkin hyvään alkuun. 

Kattovalaisin on siis erinomainen keskimmäinen valaisin. Pidemmässä huoneessa voit käyttää jopa kahta valaisinta katossa. Kaksi kattovalaisinta antaa vahvan ylävalaistuksen koko huoneeseen. Ne eivät kuitenkaan ole yksinään (tai kaksinaan) paras ratkaisu huoneen kokonaisvalaistukseen. Lisää siksi vaikkapa yhdelle seinälle pari seinävalaisinta korostamaan huoneen jotain tärkeää puolta. Se voi tarkoittaa kohtaa sohvan takana tai kohtia jonkin keskeisen elementin kummallakin puolella. Keskeinen elementti voi olla vaikkapa takka.

Pöytävalaisimet ovat hyviä apuvaloja 

Vaikka sinulla olisi hyvä lukulamppu, on kuitenkin hyvä joskus käyttää ylimääräisiä pöytävalaisimia täydentämään valaistusta. Pöytävalaisin voi sijaita vastakkaisessa tai täydentävässä nurkassa jotta se voi tasapainottaa kokonaisvaloa. Sen avulla on myös hyvä varmistaa, ettei huoneessa ole pimeitä nurkkia.

Huoneen valaistuksen viimeistelyä varten voit hankkia pari koristeellista korostusvaloa. Ne voivat toimia mainiosti yhdessä muiden huoneen valaisimien kanssa. Kokeile esimerkiksi sammuttaa kattovalaisimet, jolloin muut valaisimet antavat pehmeämmän tunnelmavalaistuksen ja täyttävät huoneen nätisti, pienemmällä valoteholla. 

Korostusvalaisimet ovat yleensä suhteellisen himmeät. Siksi niitä tulee hankkia enimmäkseen iltakäyttöön, koska auringonvalo ja luonnonvalo on niitä kirkkaampia, eikä niistä ole tuolloin mainittavaa hyötyä. 

Nämä ei ole ainoita tapoja, joilla voidaan valaista olohuone. Huoneen tyyli määrittelee sen,   kannattaako valita useita samantyyppisiä valaisimia, vai sitten ottaa käyttöön esimerkiksi kolmen valaistustyypin yhdistelmän. Huoneen funktio ylipäätään määrittelee myös valaistusta. 

Suuren huoneen haasteet valaistuksessa

Suuremmassa huoneessa on hyvä muistaa se, että mitä suurempi etäisyys on valonlähteen ja sen valaisemien esineiden tai ihmisten välillä, sitä himmeämmältä valaistus vaikuttaa.   Valo hajoaa silloin, kun se kohdistuu kauemmas. Kun se myös kimpoaa esineistä,  on valoa vähemmän yhdessä tietyssä paikassa. Yhdellä valonlähteellä on vaikeaa saada valo täyttämään huone, saatika sitten sitä ulottumaan nurkkiin asti tai jokaiselle seinälle. Yksi hyvä sisustuskeino on viedä huonekalut huoneen keskiosaa kohti, jolloin valaisimet ovat lähempänä niitä. 

Korkeakattoisessa huoneessa on haastavaa saada valoa riittämään katosta lattiaan asti.  Riippuvat valaisimet kuten kattokruunut on tässä tapauksessa usein hyvä ratkaisu, toisin kuin katon rajassa olevat valaisimet. Valoa voi jakaa katosta roikkuvilla valaisimilla sen sijaan, että käyttäisi yhtä isoa valoa keskellä. Jos tilaa riittää, kattokruunut ovat hyvä vaihtoehto ja ne ovat tyylikkäitä sisustuksessa. Ne sopivat parhaiten olohuoneen lisäksi ruokasaliin, keittiöön, aulaan ja makuuhuoneeseen.

Valaisimet oikeassa suhteessa huoneen kokoon nähden

Usein tarvitsee matalalla roikkuvia lamppuja ja valaisimia sitä varten, että sen avulla voidaan tehdä esimerkiksi töitä tai jotain muuta käytännön asioita, ettei tarvitse hämärässä tihrustaa silmiään kipeiksi. 

Muista myös se, että liian pienet valaisimet isossa tilassa ovat huono yhdistelmä. Siksi myös valaisimien tulisi olla oikeassa suhteessa huoneen kokoon. Suurempi tila vaatii varsin usein suuremmat valaisimet ja tehokkaammat lamput. 

Summa summarum: kattovalaisimia kannattaa valita huolella ja muistaa se, että yhdellä valaisimella ei pitkälle pötki. Myöskään pelkillä kattovalaisimilla ei saada hyvää tunnelmaa ja funktionaalisuutta, vaan ne tarvitsevat varsin usein seurakseen jalkalamppuja ja korostusvaloja, joiden yhdistelmällä isostakin tilasta saa tyylikkään sekä käytännöllisen. Ja kokeilemalla selviää monet ongelmakohdat. Parhaiten kokeilu onnistuu valaisimilla, joita ei tarvitse asentaa vaan jotka voidaan kytkeä pistorasiaan.