Luonnonläheisiä kauneusvinkkejä hiusten pesuun

Oletko kyllästynyt tavallisella shampoolla hiusten pesemiseen? Niin mekin! Nyt haluamme kokeilla jotain muuta ja siksi lähdemmekin luontoon – tai keittiöön. Tässä artikkelissa kerromme vaihtoehtoisista aineksista shampoon tilalle. Saat siis mainioita kauneusvinkkejä meiltä hiuksiasi varten, koska olet sen arvoinen!

Aloitamme keittiöstä. Keittiön kaapista voi löytyä paljon ainesosia, joilla voi pestä hiuksensa täysin ilman kemikaaleja ja luonnonystävällisesti. Mutta ennen kuin jatketaan, muistutamme tässä välissä että kaikkien hiuksille tämä linja ei sovellu. Erityisesti hiusten ollessa käsiteltyjä kemiallisesti, saattaa lika jäädä hiuksiin ikävällä tavalla.

Oletko koskaan ajatellut, että hiuksia voisi pestä jauhoilla? Emme mekään ennen, mutta sitten kuulimme ruisjauhoilla pesemisestä. Laita astiaan haaleaa vettä noin desin verran ja sekoita joukkoon kolmisen ruokalusikallista ruisjauhoa. Jätä vesi-jauho-seos turpoamaan, sekoita ja hiero sitä päänahkaasi. Ruisjauhoilla peseminen on kohtuullisen suosittu menetelmä, joka todellakin pesee hiukset hyvin. Ongelma voi olla joillekin rukiin tuoksu sekä viemärin mahdollinen tukkeutuminen, jos pesemistä tapahtuu usein.

Entäs sitten soodalla peseminen? Laita pieneen astiaan haalea vettä ja sekoita 1 ruokalusikallinen ruokasoodaa. Pese sekoituksella kuten yleensäkin. Älä kuitenkaan käytä, jos sinulla on valmiiksi kuivat hiukset. Sooda kuivattaa entisestään, joten tämä vinkki sopii heille joilla hiukset rasvoittuu herkästi. 

Vesipesu on kaikista halvin tapa. MItään muuta ei siis tarvita, paitsi kuumaa vettä, jotta hiuksista irtoaa lika. Ne myös pitää harjata ennen pesemistä, näin niissä oleva orgaaninen rasva saavuttaa hiusten latvat. Kaikille ei tämä pesu sovi, varsinkaan suomalaiselle perinteiset hennot hiukset omaava, jolla päänahka rasvoittuu helposti.  

Ennen vanhaan punkkarit saattoivat nostattaa irokeesin pystyyn kananmunalla, joka tarinoiden mukaan rupesi lemuamaan ennen pitkää. Kananmunaa voi kuitenkin käyttää hiusten pesuun, jolloin tuloksena on kiiltävät tukka. Ota kananmunasta keltuainen erilleen ja sekoita se tilkkaseen vettä. Pese seoksella hiukset ja huuhtele reippaasti viileähköllä vedellä, joka auttaa siihen ettei hiuksiin jää munakokkelia. 

Viinietikka tai viinaetikka sopii hiusten huuhteluun. 1 – 2 rkl etikkaa riittää mukilliseen vettä, jolla voi huuhdella pesun jälkeiset hiukset. Hiuksista tulee kiiltävät ja pehmeät. Sen hyvänä puolena on myös päänahan ph-arvon tasapainotus. Ja jos pelkäät hajua, on hyvä tieto se, että etikka ei haise enää hiusten kuivumisen jälkeen.

Vesipesusta seuraava etappi on yrttihuuhtelu. Kuumaan veteen lisätään haluamiaan yrttejä ja jätetään hautumaan kuten tee. Sitten kun vesi on haaleaa tai lämpimää, voi hiukset huuhdella yrttivedellä. Eri yrtit vaikuttavat eri tavalla hiusten väriin, joten tämä kannattaa ottaa huomioon.  

Ekoshampoot hyvä vaihtoehto

Mitä pidit vinkeistämme? Jos tuntuu, että ne eivät sovellu sinulle, kokeile ekoshampoota. Ne ovat kasviraaka-aineista valmistettuja shampoita, jotka ovat luonnonmukaisia, biohajoavia  sekä ilman säilöntäaineita. Ne eivät ole niin tehokkaita kuten tavalliset shampoot, mutta ne voivat olla paremmat juuri tästä johtuen hiuksille. Ekoshampoista ympäristölle paras on palashampoo, joka ei siis saastuta luontoa koska mukana ei ole muovista tehtyjä rasioita tai pulloja. Kemikaalejakaan ei ole näissä shampoissa.

Jos luonnonmukaisuus on ehdoton ominaisuus, kannattaa huomioida se, että jokainen ekoshampoo ei ole täysin luonnonmukainen. Näissä shampoissa tulisi olla ekosertifikaatti, joka kertoo paljonko synteettisiä aineita niissä on mukana. Jos ns. INCI-lista on lyhyt, on se ympäristöystävällinen. Ja sen ympäristöystävällisyys vain kasvaa sitä mukaa, kuin lista lyhenee.

Vaikka nämä vinkit kuulostavat erinomaisilta, voi hyvin olla ettei sinun hiuksesi tai päänahkasi sovellu siihen, että hiukset pestään em. tavoilla. Jos hiuksesi taas kiiltävät paremmin, ole onnellinen – säästit juuri paljon rahaa!