Ekologinen sisustussuunnittelu on hyvä trendi

Kun ajattelee ekologista asumista, eivät siihen kuulu isot asunnot ja suuri määrä neliöitä. Monella suomalaisella kuitenkin tämä on kriteerinä asunnolle, jota sitten täytetään halvoilla tavaroilla joita saa sisustusliikkeiden aleista. Trendien mukaan hankitut tavarat ovat myös tuttuja suomalaiskodeissa, eikä niidenkään ostaminen tue kestävää kehitystä.

Kopiotuotteet aidoista design-tuotteista loistavat myös nykyään suosittujen tuotteiden listalla. Moni ei kuitenkaan mieti niiden valmistamista. Useimmiten kopiotuotteiden valmistuksessa ei ole mitään ekologista, toisin kuin alkuperäisten ja kalliimpien tuotteiden kohdalla on. 

Ekologinen sisustussuunnittelu voi auttaa ekologiseen sisustamiseen. Tätä voi kuvata ymmärrettävästi vaikkapa niin, että kaikissa materiaaleissa ja tuotteissa joita kotiin ostetaan, on ympäristö otettu huomioon. Hankintojen pitää olla itsessään ympäristölle ystävällisiä, mutta myös niiden valmistaminen on toteutettu niin, että se on aiheuttanut luonnolle pienimmässä määrin vahinkoa ja haittaa.

Pienetkin asiat vaikuttavat ekologisuuteen ja pienemmän hiilijalanjäljen saavuttamiseen. Kierrättäminen on yksi tärkeä asia näissä. Luonnonmateriaalien tukeminen tuotteissa on toinen. Materiaalilla on myös ominaisuutena yleensä parempi kestävyys muihin materiaalieihin nähden. Niiden valmistuksessa ei tapahdu luonnolle haitallisia asioita myöskään niin paljon, kuten päästöjä.

Energian säästäminen on hyvä aloittaa neliömetrien hyödyntämisestä mahdollisimman tehokkaasti. Energian säästön yksi helpoimpia asioita on valaistuksessa luonnonvalon hyödyntäminen mahdollisimman paljon, joka toki talvisaikaan Suomessa voi olla haasteellisempaa. Kesällähän meillä riittää valoa riesaksi asti.

Kun uutta taloa suunnitellaan, on tässä vaiheessa jo pohdittava, kuinka esimerkiksi ilmansuuntia voidaan hyödyntää siinä että valo kulkee läpi talon mahdollisimman järkeävästi. Myös pintojen materiaalit sekä lasiset seinät ovat mahdollistamassa tällaista. Led-valot ovat jo tehneet mukavasti tuloaan suomalaiseen kotiin ja tätä kannattaa entisestään hyödyntää, sillä ne ovat energiatehokkaita. 

Kodissa kannattaa käyttää puuta järkevästi ja mahdollisimman paljon, mutta myös luonnonkivi sekä lasi ovat hyviä vaihtoehtoja. Kierrätetty puu on laittalle varsin hyvä, mutta myös luonnonkivi sopii tähän. Korkki on myös melko suosittu luonnolle kohtuullisen ystävällinen materiaali.

Kalusteiden kohdalla on hyvä hankkia kestäviä sekä trendeistä välittämättömiä tuotteita. Usein kalliimmat mutta ekologiset huonekalut tulevat pitkässä juoksussa halvemmaksi, koska ne kestävät huomattavasti pidempään kuin halvat, epäekologiset bulkkikalusteet. 

Huonekaluissa puu on materiaaliksi hyvää edelleen, joten sitä kannattaa suosia.

Sisustussuunnittelu sisältää myös tekstiilien valintaa. Niiden kohdalla on hyvä tarkistuttaa se, ettei kemiallisia aineita ole kovin paljon käytetty. Vaihtoehdoista parhaimpia ovat luomupuuvilla, hamppu sekä luomupellava. Jos eläinkuidut sopivat vaihtoehdoksi, alpakka ja kasmirvilla sekä tavallinen villa ovat näistä parhaimpia.

Uusien tuotteiden ja tavaroiden ostossa kannattaa miettiä niiden kierrätettävyys jo heti aluksi. Siksi niiden tulisi olla kestäviä, jotta ne voidaan joko myydä käytettyinä eteenpäin tai sitten antaa. Facebook on täynnä käytettyjen tavaroiden ja huonekalujen kierrättämiseen ja myymiseen tarkoitettuja ryhmiä, joissa vanhoja huonekaluja voi tarjota uudelleen käyttöön. 

Itsekin voi osallistua kierrätykseen hankkimalla käytettyjä tuotteita, juurikin edellämainituista ryhmistä tai sitten fyysisistä kirppareista. Lähes kaikki huonekalut ovat sopivia käytettyinä ostettavaksi, mutta sängyt eivät useinkaan ole sellaisia. Sängyn tulee olla selkää ja muuta vartaloa sopivasti tukeva ja vääränlaisella sängyllä saa itsensä kipeäksi helposti.

Kuten alussa jo mainittiin, ovat alennusmyynnit ekologisuuden kannalta huonoja. Niitä tulisikin välttää mahdollisuuksien mukaan, sillä pelkkä hinnan alennus ei saa olla kriteerinä huonekalun ostolle, jos haluaa välittää luonnostamme.

Monilla ekologisuus alkaa kuitenkin jo valojen turhan päällä pitämisen lopettamisesta. On hyvä myös tarkistaa, kuinka vanha jääkaappi ja pakastin mahtaa olla – ne ovat nimittäin suuria virtasyöppöjä, kuten on myös pyykinpesukone ja astianpesukone. Pienillä asioilla saa paljon aikaan.